Ziua Nationala a Romaniei
29.11-01.12.2013
1 decembrie a fost decretata ca zi nationala a Romaniei in 1990, reprezentand sarbatorirea marii adunari de la Alba Iulia unde s-a votat unirea Transilvaniei cu Romania si care simbolizeaza unirea tuturor romanilor intr-un singur stat national.
Semnificatia zilei de 1 Decembrie 1918.
La 1 Decembrie 1918 Transilvania se uneste cu Regatul Romaniei, format din principatele unite ale Moldovei si Tarii Romanesti. Este un eveniment istoric in urma caruia rezulta o Romanie unita, o Romanie puternica care poate sa lupte impotriva dusmanilor care poate fi independenta si stabila.
Alba-Iulia ca loc de proclamare a Unirii nu a fost aleasa intamplator: La 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul, dupa ce castigase batalia de la Selimbar, si-a facut intrarea triumfala in Alba Iulia care a fost capitala domnitorului in timpul scurt cat reusise sa savarseasca cea dintai unire a Tarilor Romane. La 1784, pe acelasi platou al Cetatii, Horia si Closca, sufereau supliciul frangerii pe roata in urma condamnarii lor.
Rezolutia Unirii a fost citita de Vasile Goldis si avea urmatorul continut: „Adunarea nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 18 noiembrie/ 1 decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania. Adunarea proclama indeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la intreg Banatul, cuprins intre Mures, Tisa si Dunare.”
Anul 1918 reprezinta in istoria poporului roman anul triumfului idealului national, anul incununarii victorioase a lungului sir de lupte si sacrificii umane si materiale pentru faurirea statului national unitar.