Lacul Stiucii
La 10 km de Gherla se afla poate cel mai frumos lac de ses din judetul Cluj. Cunoscut sub denumirea de "Lacul Stiucii" sau "Lacul Stiucilor", Lacul Sacalaia este situat pe Valea Bontului, un afluent al Fizesului, intre comunele Fizesu Gherlii si Sic.
Lacul Stiucii
Este un lac natural de apa dulce si limpede, fiind alimentat de cateva paraie si de numeroase izvoare care-i asigura un volum de apa relativ constant.
Manastirea NiculaManastire ortodoxa de calugari, este un important centru de pelerinaj din Ardealul de Nord
Comuna SicComuna Sic se intinde pe o suprafata de 56,4 kmp si are in componenta doar satul Sic...
Bisericile din Comuna SicMonumente istorice si de arhitectura datorita vechimii...
Bisericile din GherlaDin noua biserici armene cate existau in Gherla, astazi mai raman doua...
Este un lac natural de apa dulce si limpede, fiind alimentat de cateva paraie si de numeroase izvoare care-i asigura un volum de apa relativ constant. Luciul de apa are o suprafata de 26 ha, iar adancimea sa ajunge la cca. 10 m, fiind cel mai adanc lac dulce din tara. Stufarisul din jur (mai ales in amonte) ocupa aproximativ 120 ha. Astfel lacul, impreuna cu stufarisul ce il inconjoara si cel dezvoltat pe vaile afluente, constituie un complex de ecosisteme caracteristice zonelor umede.
Lacul Sacalaia este considerat un monument al naturii din mai multe motive. Pe langa marimea si adancimea sa, este si singurul lac din Romania pe luciul caruia se dezvolta plaurul (formatiuni de stuf plutitoare), la fel ca in Delta Dunarii. Este singurul lac natural din Transilvania care a suferit o minima influenta negativa umana, in mare parte datorita faptului ca este o rezervatie natural din 1966. Este permis pescuitul sportiv, lacul fiind recunoscut mai cu seama datorita populatiei de stiuca, de unde i se trage si numele.
In afara de stiuca, lacul ofera o gama variata de peste, dintre care cele mai importante specii sunt: somonul, carasul, crapul, linul, platica. Uneori, dimensiunile pestilor sunt chiar "monstruoase": stiuci de peste 3 m si somni de peste 7 m. Pescuitul e permis doar din barca si este interzis in timpul iesirii pestilor la suprafata.
Uneori, toamna, cand apa se raceste brusc, vietuitoarele lacului se ridica la suprafata, pentru a suplini deficitul de oxigen din apa. Aceasta "aparitie" este insotita de un puternic iz de sulf ce se degaja de pe fundul apei. Fenomenul dureaza cateva zile, prilej pentru vanatorii de mituri care se posteaza la panda, asteptand ivirea vietatilor monstruoase ce salasluiesc in lac.
Pe langa faptul ca lacul ofera doritorilor posibilitatea de a-si satisface placerea de a pescui, in zona sunt premise drumetiile, observarea pasarilor (exista turnuri de observare) si campingul. Lacul ofera un loc de popas pentru pasarile migratoare de balta. In aceasta rezervatie naturala au fost identificate peste 100 de tipuri de pasari, dintre care unele foarte rar intalnite in Europa. Zona Lacul Stiucii este rezervatie naturala pentru stufarisul din imprejurimi unde traiesc multe pasari si animale de exceptie, unele necatalogate inca.
Lacul Sacalaia se afla pe o veche exploatare de sare, langa un drum de pe vremea romanilor, de-a lungul caruia se insiruiau, pe vremuri, mici asezari ale "ocnasilor”. Sub Lacul Sacalaia se afla filonul masiv de sare care traverseaza portiunea Dej-Turda, insa, in prezent, apele sale sunt dulci datorita colmatarii, care impiedica apa sa vina in contact cu sarea. Este considerat cel mai adanc lac din Campia Transilvaniei, datorita tectonicii si proceselor de dizolvare in sare. Adancimea exacta a lacului nu se cunoaste. Oficial, se spune ca are in jur de 10 - 12 metri. Insa niste scafandri austrieci au facut o scufundare pana la 28 de metri, iesind la suprafata fara a atinge fundul.Se spune ca, pe vremea romanilor, lacul a inghitit o asezare. Cand apa devenea foarte limpede, se putea zari acoperisul unei bazilici. Inotatori cu experienta se avantau spre satul scufundat, dar unul cadea jertfa, fiind inghitit de un vartej ce se forma in jurul bazilicii. De 30 de ani, depunerile au acoperit satul, iar bazilica nu si-a mai luat jertfa anuala.
Legenda spune ca, intr-un anumit loc de pe fundul lacului, s-ar gasi o poarta spre alta emisfera. Sau spre alte lumi. Ezoterice. Ciudate vietuitoare ale lacului, balauri ce scuipa foc si miros a pucioasa, pazesc aceasta poarta, amintind de strajerii mitici ai Lumii de Dincolo.
Vietuitoare monstruoase, disparitii de persoane, o cale spre alte lumi, fenomene ciudate, fac din Lacul Sacalaia un Loch Ness al Transilvaniei.