Bisericile din Gherla
Din noua biserici armene cate existau in Gherla, astazi mai raman doua: Catedrala, avand ca hram principal Sfanta Treime si ca hram secundar Sfantul Grigore Luminatorul si Biserica Simaian, cu hramul Bunei Vestiri. Prima poarta titlul de catedrala, deoarece aici isi avea scaunul episcopul Auxentiu Varzarescu, iar in ziua de astazi eparhia isi are ordinariatul tot aici. Catedrala e renumita datorita tabloului pe care-l adaposteste.
In Romania, la ora actuala exista 3 tablouri semnate de celebrul pictor flamand Peter Paul Rubens. In timp ce primele doua, printre care un portret al lui Ignatiu de Loyola, se afla in muzee, al treilea se afla in Catedrala Armeano-Catolica Sfanta Treime din Gherla. Este vorba de tabloul "Coborarea lui Isus de pe Cruce".
La jumatatea secolului al XVIII-lea, armenii din Gherla, uniti cu Roma, si-au construit aceasta biserica in centrul orasului. Constructia bisericii a fost finalizata in 1804. Atunci, batranii orasului au hotarat sa caute o pictura frumoasa pentru a o aseza in spatele altarului. Armenii, pe atunci foarte bogati, imprumutau adesea bani imparatului austriac. In timpul unui astfel de imprumut, ca semn de multumire si afland ca erau in cautarea unui tablou, imparatul Francisc I i-a invitat sa-si aleaga un tablou din galeriile imperiale de la Viena. Armenii au ales "Coborarea lui Isus de pe Cruce" de Peter Paul Rubens. Adusa la Gherla, pictura lui Rubens s-a dovedit a fi prea mica pentru a fi expusa in spatele altarului mare din biserica. Armenii au hotarat atunci sa construiasca o capela laterala, special pentru acest tablou, pe care au numit-o "Capela Invierii", unde au expus tabloul.
In 1944, pictura a fost luata de trupele maghiare si depozitata intr-o manastire din Ungaria. In urma tratatului dintre Romania si Ungaria, in anul 1952 tabloul a revenit in tara, insa nu la proprietari, ci la Muzeul din Gherla. In final, tabloul a ajuns pentru restaurare la Muzeul de Arta din Cluj, unde a fost "uitat" si redescoperit abia dupa 1990, intr-un depozit al muzeului. La 22 decembrie 1999, intr-o masina speciala si cu escorta militara, tabloul a fost transportat de la Cluj la Gherla. Desi valoreaza milioane de dolari, tabloul poate fi vazut gratuit de cei care trec prin Gherla si care viziteaza Catedrala Armeano-Catolica.
Catedrala Greco-Catolica din Gherla, cu hramul Intrarea in Biserica a Fecioarei Maria, a fost construita in anul 1905, drept catedrala a Episcopiei de Gherla.
In acest lacas au fost asezate osemintele episcopilor Ioan Sabo si Vasile Hossu. Edificiul este folosit din 1948 de o parohie ortodoxa. Pe 2 iunie 2005, patriarhul Teoctist a anuntat restituirea catedralei greco-catolice din Gherla.
Este un lac natural de apa dulce si limpede, fiind alimentat de cateva paraie si de numeroase izvoare care-i asigura un volum de apa relativ constant.
Manastirea NiculaManastire ortodoxa de calugari, este un important centru de pelerinaj din Ardealul de Nord
Comuna SicComuna Sic se intinde pe o suprafata de 56,4 kmp si are in componenta doar satul Sic...
Bisericile din Comuna SicMonumente istorice si de arhitectura datorita vechimii...
Bisericile din Gherla
Din noua biserici armene cate existau in Gherla, astazi mai raman doua...