Comuna Sic
Comuna Sic se intinde pe o suprafata de 56,4 kmp si are in componenta doar satul Sic, atestat documentar din anul 1291, cand era considerat oras liber regesc.
Dezvoltarea localitatii a avut loc mai pregnant in secolele XIV - XVI fiind favorizata de conditiile naturale, de prezenta in subsol a sarii, care a fost intens si multa vreme exploatata.
Sarea era extrasa din trei ocne si era transportata cu carele la Dej, de unde era dusa cu plutele pe Somes si apoi depozitata la Satu Mare si in Ungaria.
Orasul Sic a beneficiat de multe privilegii acordate de Matei Corvin, in 1471, apoi de Gheorghe Rakoczi I in anul 1636.
Din 1438 si pana azi localitatea este impartita in trei parti: Felszeg, Forroszeg si Csipkeszeg, respectiv str. I, a-II-a, a-III-a, fiecare dintre acestea cu specificul ei, ca si cum ar fi localitati separate.
Acestea colaborau numai in cazuri speciale, fiind interzise pana si casatoriile dintre doi tineri care locuiau pe strazi diferite. Multe dintre obiceiuri se mentin si astazi.
Satul si-a pastrat traditiile sarbatorind in fiecare an Zilele Sicului intre 17-24 august. Festivalul dansului sicanesc, muzica populara, expozitiile de costume populare, mancarea traditionala si alte evenimente specifice, atrag in fiecare an numerosi turisti din tara si strainatate.
Este un lac natural de apa dulce si limpede, fiind alimentat de cateva paraie si de numeroase izvoare care-i asigura un volum de apa relativ constant.
Manastirea NiculaManastire ortodoxa de calugari, este un important centru de pelerinaj din Ardealul de Nord
Comuna Sic
Comuna Sic se intinde pe o suprafata de 56,4 kmp si are in componenta doar satul Sic...
Bisericile din Comuna SicMonumente istorice si de arhitectura datorita vechimii...
Bisericile din GherlaDin noua biserici armene cate existau in Gherla, astazi mai raman doua...