Tunsul oilor
01-26.04.2013
Masura oilor, unul dintre cele mai importante momente din calendarul popular, a primit de-a lungul timpului o semnificatie deosebita, transformandu-se intr-o adevarata sarbatoare pastorala.
Oile dintr-o comunitate sunt adunate la un loc pana in data de 1 mai. Dar, inainte sa fie adunate in turma se desfasoara cateva activitati practice importante.
Oile se despart de miei, apoi se tund de catre proprietari si se inseamna in urechi cu ciucuri de lana colorata sau cu placute stantate pentru a putea fi recunoscute de catre proprietari.
Oile trebuiesc tunse pentru a nu le fi cald pe timpul verii si pentru a fi mai usor mulsul. Deasemenea, faptul ca nu au lana pe ele, le usureaza mersul prin locurile greu accesibile si pe dealuri. Lana adunata in urma tunsului va fi spalata si prelucrata pentru a putea fi folosita in confectionarea diverselor obiecte vestimentare sau de design. Acesta este obiceiul din mosi stramosi. Vechimea pastoritului este demonstrata si de aceste obiceiuri practicate inca in forma lor ancestrala.