Valentine's Day
11-17.02.2013
Sfantul Valentin (Ziua Indragostitilor) este in traditia catolica o sarbatoare foarte veche, inca de pe vremea romanilor, fiind inchinata zeitei Junona sotia lui Jupiter.
Nu se stie cine a fost Sf. Valentin. Se spune ca in timpul imparatului roman Claudiu al II-lea erau interzise casatoriile deoarece barbatii familisti refuzau sa mai plece in armata. In acele vremuri a trait un preot pe nume Valentin, care nu a tinut cont de aceasta restrictie si i-a ajutat pe crestini in ascuns sa-si uneasca destinele. A fost intemnitat, iar in inchisoare s-a indragostit de fiica gardianului careia ii trimitea zilnic scrisori de dragoste. A fost executat intr-o zi de 14 februarie, aceasta data devenind ziua Sfantului Valentin.
In epoca moderna, ziua de 14 februarie s-a transformat in Ziua Indragostitilor - Valentine's Day si din ratiuni comerciale s-a accentuat sarbatorirea ei, ceea ce a facut-o celebra la inceput in Statele Unite,iar mai apoi si in Europa. La noi Valentine's Day a fost importata recent, dupa anul 1990.
Ziua indragostitilor inglobeaza o serie de simboluri si reprezentari specifice, fiecare dintre ele purtand semnificatii si legende aparte, legate de magicul simtamant al iubirii.
Traditia spune ca daca gasesti o manusa in ziua de Sfantul Valentin, stapanul ei va fi alesul tau; daca sufli intr-o papadie vei avea atatia copii cate seminte raman pe ea; primul nume de barbat auzit in aceasta zi va fi numele barbatului tau; te vei casatori cu un barbat sarac si vei fi fericita daca va zbura o vrabie deasupra ta si te vei casatori cu un barbat bogat daca vei vedea un sticlete.
Una din cele mai populare flori din lume si un simbol incarcat de forta al zilei de Sfantul Valentin, trandafirul a reprezentat din vremuri imemoriale frumusetea, pasiunea si iubirea.
In fiecare an pe data de 14 februarie, floarea purtand mesajul subinteles de "Te iubesc", este un dar preferat de toti oamenii atinsi de sageata lui Cupidon.
Potrivit unei povesti populare in Roma antica, pe cand Cupidon purta o cupa cu nectar catre zeii Olimpului, cateva picaturi din pretiosul lichid au picurat pe pamant tranformandu-se pe loc in frumoasele flori de trandafir.
Inimile de culoare rosie strapunse uneori de sageata lui Cupidon sunt simboluri traditionale ale zilei Sfantului Valentin. Inima reprezinta dragostea, iar metafora constand in daruirea inimii semnifica oferirea intregii vieti catre persoana iubita. Imaginea inimii in care este infipta o sageata semnifica riscul pe care si-l asuma orice indragostit, de a fi respins si a i se rani in acest fel, inima.
Micutul inger inaripat purtand numele de Cupidon este unul din cele mai faimoase simboluri ale zilei de Sfantul Valentin. In mitologia romana, Cupidon era descris ca fiu al lui Venus, zeita dragostei si era infatisat purtand un arc si o tolba cu sageti. Oricine era lovit de sagetile lui era condamnat sa se indragosteasca.
In mitologia greceasca Cupidon era cunoscut sub numele de Eros, fiu al Afroditei, zeita greaca a dragostei. Atat in lumea antica romana cat si in cea greceasca, Cupidon era descris ca un frumos tanar si nu ca un copilas grasut inzestrat cu aripioare.
Pasarile a caror simbolistica isi are originea in credinta ca ele isi gasesc perechea in ziua de 14 februarie, porumbeii, “pasarile iubirii”, semnifica inocenta si puritatea, iar atunci cand sunt reprezentate sub forma unei perechi, sugereaza tandretea si forta iubirii dintre doi indragostiti.
Se spune ca pasarile iubirii si-au castigat numele datorita faptului ca, atunci cand sunt in perechi, isi contopesc trupurile asemeni unui cuplu de indragostiti. Exista in acelasi timp superstitia ca aceste pasari nu pot supravietui mortii perechii lor.
Panglicile si snururile de Sfantul Valentin, asociate cu dragostea si sentimentele romantice provin din timpuri stravechi, cand regii si cavalerii care porneau catre o batalie primeau in dar cate o panglica de la sotiile sau alesele inimilor lor. De-a lungul vremii panglicile au devenit un accesoriu traditional al cutiilor de ciocolata si cartilor postale de Sfantul Valentin.
Litera X, simbol al sarutului provine din vremurile medievale, cand exista practica de a le permite celor analfabeti sa semneze un document folosind litera X. Acest lucru era facut in prezenta unor martori, iar semnatarul obisnuia sa isi demonstreze sinceritatea asezand un sarut peste semnul X. In prezent, litera X asezata la finalul unei scrisori este un simbol al sarutului.
Culorile roz, rosu si alb impodobesc majoritatea cartilor postale si a decoratiunilor de Sfantul Valentin, dar si alte produse comerciale specifice acestei sarbatori precum imbracamintea, lumanarile sau panglicile.
Rosul, asociat cu inima, simbolizeaza afectiunea si dragostea.
Albul este un simbol al puritatii, dar si al fidelitatii partenerilor unui cuplu de indragostiti.
Rozul (o combinatie intre rosu si alb) este un simbol al inocentei si virginitatii.
Seara Sfantul Valentin
La lasatul intunericului se obisnuieste ca perechile de indragostiti sa se intalneasca la o cina romantica, sub lumina magica a lumanarilor. Cu acest prilej barbatii prind mai mult curaj in a cere mana iubitelor lor.