Sfintele Sarbatori de Paste
30.03-06.05.2013
Pastele este sarbatorit peste tot in lume intr-un numar surprinzator de variat. Pentru crestini, Pastele este cea mai sfanta sarbatoare dintre toate, si este legata de si mai vechiul festival evreiesc de Trecere. Ambele sarbatori sunt celebrate in aceeasi perioada a anului, adesea (dar nu mereu) in aceeasi saptamana. Trecerea are loc pe durata unei saptamani in amintirea exodului evreilor din Egipt. Pentru crestini, Pastele comemoreaza invierea lui Hristos dupa crucificare. Saptamana mare incepe cu duminica Floriilor si se termina cu duminica pascala. Sarbatoarea incepe de fapt cu duminica Floriilor, cand se sarbatoreste intrarea lui Hristos in Ierusalim. Saptamana mare are menirea impartasirii chinurilor lui Iisus. In aceasta saptamana se termina postul de 40 de zile, si natura renaste.
Sarbatoarea Pastelui incepe in dupa masa zilei de sambata. Cel mai important moment al zilei este sfintirea apei botezatoare la biserica. Se spunea ca prima persoana care urmeaza sa fie botezata cu aceasta apa "noua" va avea noroc toata viata.
Multe lucruri despre Paste nu sunt nici evreiesti nici crestine la origine. Spre exemplu, numele englezesc "Easter" si numele german „Ostern" sunt derivate din Germana. De asemenea, traditiile de a avea artificii de Paste sau roti arzand de paste si impingerea loc din deal spre vale vin din ceremonia de venerare a soarelui cu origine Germana si Celta. Chiar si ouale colorate de Paste isi au originile in credinte pagane: se considera ca acestea erau un simbol al fertilitatii in Egiptul Antic.
Astazi, ouale sunt aproape sinonime cu Pastele in multe tari, inclusiv Germani, Austria, India si Elvetia. La finalul postului mare, ouale fierte tare colorate, si copacii sau buchetele de Paste sunt decorate cu mici figurine si oua pictate in relief. Oamenii cumpara sau coc paine dulce de paste, care sunt amestecate cu stafide.
Iepurasul de paste (care de fapt este un iepure de camp in Suedia, Germania, Austria si Elvetia fata de iepurele din Marea Britanie , Statele Unite, Canada si Australia) este cunoscut pentru faptul ca aduce dulciuri pentru copii mici, asa ca nu e de mirare ca toate cosurile de Paste sunt pline cu iepurasi din ciocolata. in Franta, oricum, copii nu ii multumesc iepurasului de Paste. „Sunt clopoteii de Paste, ce au venit din Roma, cei responsabili pentru faptul ca toti copii primesc ciocolata peste tot in lume” .
Traditii seculare de Paste
Vanatoarea oualor de Paste face parte din cele mai populare traditii. Ele au loc in Marea Britanie, Germania, Elvetia, Canada, Statele Unite, Malaiezia, Australia, Brazilia, India si Filipine, unde parintii ascund ouale si dulciurile – de obicei in afara casei – pentru ca sa fie gasite de copii lor. In trecut Pastele era atribuit zeitei Anglo-Saxone, Eastre (in latina: Oestre), zeita fertilitatii. Aceasta zeita facea copiii fericiti, fiind insotita mereu de un iepuras care atunci cand vedea un copil cuminte depunea oua colorate. Iepurele insa nu depunea ouale in acelasi loc si pentru ca un copil sa stie daca a fost sau nu cuminte trebuia sa caute prin iarba ouale colorate.
Parada bonetei de Paste este o traditie impartasita de cei din Australia, Marea Britanie si Statele Unite. Copii australieni merg in jurul scolii si in susul si in josul strazilor purtand palarii decorate cu urechi de iepure, decoratii ce contin figurine din pui, oua de paste si ciocolata. Copii britanici adesea fac palarii mari decorate cu flori de primavara.
Traditia ca de Inviere ouale sa fie vopsite, chiar si povestile vechi ne arata relatia simbool al oului cu nasterea si viata. In Crestinism oul simboliza viata, nefiind un aliment comun si astfel ouale erau preparate doar de sarbatori. Era nevoie ca fiecare familie sa consume ouale inainte de Postul de 40 de zile, iar pentru ca acest lucru sa fie posibil in Anglia se sarbatoreste si astazi inaintea postului, Ziua clatitelor. Pentru crestini care nu aveau voie sa consume carne si lactate in post, oul era singurul alimentul provenit de la animale, fara varsare de sange. De aceea ouale dupa terminarea postului avea loc de cinste ca un aliment purificator.
In alte colturi ale lumii se presupune ca pentru multi precum egiptenii, persii si romanii ouale era preparate ca aliment de baza la festivalele de primavara ca simbol al regenerarii fortelor naturii.
Nimeni nu stie exact cine a fost primul care a folosit oul ca simbol pentru Paste, dar cu totii recunoastem mesajul de bucurie al Invierii. Indiferent daca oul rosu si iepurasul ne amintesc de un festival al primaverii unde reinnoirea fortelor naturii si fertilitatea sunt subiectele importante, sau de Invierea Domnului. In unele parti ale lumii chiar si inainte de nasterea lui Iisus se sarbatorea in fiecare primavara aceasta regenerarea naturii, iar potrivit mitologiei si unor culturi din Asia, lumea este creata dintr-un ou imens.
O poveste crestina atribuie oualor rol de prevestire a fericirii. Maria Magdalena ducandu-se sa predice despre Invierea Domnului la imparatul roman a primit ca raspuns ca acest lucru era la fel de posibil precum schimbarea unui ou alb intr-un ou rosu. Iar dupa rostirea acestor cuvinte, oul ce imparatul il tinea s-a facut rosu.
Astfel culoarea rosie simbolizeaza sangele lui Iisus iar ciocnirea oualor reintoarcerea la viata.