Rusalii
17.05-23.06.2013
Rusaliile reprezinta sarbatoarea care face trecerea de la obiceiurile de primavara la cele de vara.
Nu incape indoiala ca Rusaliile sint cea mai veche sarbatoare crestina impreuna cu cea a Pastilor. In ajunul Rusaliilor crestinii duc la biserica coliva, orez cu cirese si colaci, pomana de sufletul mortilor.
Rusaliile, cunoscute si drept Pogorarea (coborarea) Sfantului Duh (Sfantului Spirit), sunt o sarbatoare crestina importanta, praznuita intoteauna duminica, la 50 de zile dupa Pasti. De Rusalii este comemorata coborarea Sfantului Duh asupra ucenicilor lui Isus din Nazaret.
In ziua de Rusalii se duc la biserica crengute verzi de nuc sau tei, care sunt binecuvantate si impartite credinciosilor, lucru ce simbolizeaza limbile de foc pogorate asupra Sfintilor Apostoli. Cu crengutele de tei sfintit se impodobeste gospodatia, existand credinta conform careia atunci cand este furtuna sau grindina se arunca afara o astfel de crenguta pentru a inceta ploaia.
Tot de Rusalii este legat si dansul Calusarilor, ritual pentru vindecarea celor carora Ielele le-au luat mintile. Deasemenea, pentru a se feri de Iele, tinerii purtau la brau crengute de tei sau nuc, usturoi, busuioc sau crengute de leustean.
Dansul calusarilor vine din negurile timpului, fiind de origine precrestina. Dansul a fost legat ca origine si de stravechiul cult al Soarelui. Dansul Calusarilor se practica in sudul tarii, dar si in Moldova de Rusalii. Cu toate ca de Rusalii se sarbatoreste Pogorarea Sfantului Duh, romanii i-au asociat acestei sarbatori si semnificatii magice.
Calusarii executa un ritual magic, care evolueaza in jurul fructului de alun numit “calus". In dansul lor magic exista un moment cand unul dintre executanti este doborat la pamant cu steagul de alun. Cei care joaca sunt initiati dupa un ritual secret, bine pastrat, pentru a fi demni de a juca acest dans.
Calusarii se joaca in timpul Rusaliilor, cand timp de doua-trei saptamani calusarii merg in sate pentru a-i vindeca pe cei bolnavi cu puterea pe care au dobandit-o. Prin acest dans se protejeaza oamenii, vitele si recoltele de fortele malefice.
Rusaliile /rusalcele, fiicele lui Rusalim imparat, sunt personaje feminine malefice a caror existenta se petrece mai ales in vazduh, vara si in padure. Similare Ielelor, cu care uneori sint confundate, una dintre calitatile lor principale este dansul deosebit de frumos, noaptea, in cerc, in aer sau pe pamant. Daca sunt vazute de un muritor sau acesta calca pe locul in care au dansat (acolo unde iarba este arsa) se imbolnaveste grav. Rusaliile pot lua mintile oamenilor, acestia cazand intr-un fel de transa care nu poate fi vindecata de medici, ci doar prin dansul calusarilor.
Mai intai se identifica spiritul bolii de catre vataful calusarilor. Apoi vataful atinge cu steagul (care are la capat o legatura de usturoi, una de pelin si un snur rosu) pe unul din calusari. Calusarul atins cade la pamant, preluand astfel asupra lui raul care iese din cel bolnav.